Skip to main content

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 2

Kesinambungan dari part 1... Nak dijadikan citer, Ferr set the date on 11/9/2015, disebabkan tarikh itu sahaja yang paling awal yang available. Tak sangka gak ramai giler ummah nak berjimba kat US kan... Ajenyer kaya raya ummah negaraku... Kihkihkih...

Semua harus di-get readykan k uols, appointment letter, slip bayaran Standard Chartered, DS-160 confirmation page, passport & ic, surat sokongan, bank statement, photo, smua kena ready in case diorg nak ke waktu interview. Siapkan seboleh yang mungkin.

Disebabkan I'm no longer live in Kay Hell, I pun gigihla bertolak dari Ipoh seawal sehari sebelum interview.So Ferr pun bertolak dari Ipoh seawal yang mungkin. Check-in kat area Chow Kit, Grand Continental Hotel je uols sebab area situ dekat pun dekat dengan Jalan Tun Razak, murah pun murah lebih kurang RM200++ jer per night. Klu nak check-in Micasa, hotel yang paling dekat dengan embassy macam bazir je plak kan sbb Ferr ke situ bukannyer nak holiday pun. Kat bawah ni Ferr sertakan alamat US Embassy Malaysia:

376, Jalan Tun Razak, 50400 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

So da sampai Kay Hell, Iols tinjau dulu Jalan Tun Razak dua tiga kali sbb org ckp sini susah nak cari parking. So da survey segala, Iols pun jadi da bertambah2 konpiden gittew untuk esok. Sebelum interview, Ferr smpat la berjimba shopping sakan kat Sogo fefeeling nak cari baju2 yang boleh diperagakan di Las Vegas nanti. Ikutkan aty, Ferr suka beli kat Zalora jer, senang, tapi skali skala nak gak cari yang branded kenss.... Branded la sgt brg2 kat Sogo tu kakakakaka...

Keesokan harinya, Ferr bangun lebeh kurang pukul enam pagi. Mandi2 dlu dlm bathub, fefeeling skit dalam tu, siap2 wangi2 pakai kot, spec mata itam, bajet retis.. baru la Ferr bergerak ke US Embassy lebeh kurang jam 7 pagi cenggitu. Dalam aty Ferr igt2 lupa Ferr da pilih interview jam 7.45, so kirenye Ferr igt Ferr la antara orang terawal smpai kat situ. Jalan xde la jem sgt, lebih kurg 20 minit sampai sbb dekat la gak kan. Smpai2 je kat situ, mak aih... lebih kurg 60-80 org da get ready kat tepi jalan sana, luar bangunan embassy. Pitaaammmm kejap.

Ferr pun tibe ke berisan beratur lebih kurg jam 7.20 camtu, smpai2 je sana tetiber uncle guard tu cakap kat smua org , barangsiapa yang telah memilih appointment jam 7.30 pagi sila ke hadapan, yang pilih jam 7.45 pagi sila ke belakang. Ferr pun check balik appointment letter, terkejut giler Ferr pick up jam 7.30 pagi uols!!! Syukur dipermudahkan! Dari barisan belakang skali tetiber Ferr da kat depan. Ade baper orang je pick appointment 7.30 pagi klu x silap. Ferr adalah org yg ke 25. Yahoo!!!

So kesimpulan di atas, sila pick waktu seawal yang boleh yer.... untuk memudahkan process interview anda. Ok sambung citer balik. Smpai jer kat barisan dpn, kite kena beratur dlu dalam satu line untuk daftar. Sila sediakan IC, passport kasi kat kaunter untuk daftar, then diorg kasi pass pelawat cenggitu ler. Abam security pastu akan suh beratur dalam barisan yang baru, kasi bekas biru suh kluarkan segala alat eletronik dari dlm kocek kite cam tepon, jam, segala. Dan kite pun akan melangkah masuk ke dalam bangunan one by one. Dalam tu diorg check mcm kat airport, tali pinggang, kasut getah pun kena tanggal tau kalau kite pakai, coat Ferr pun segalanya kena tanggal tapi idokler smpai bogel.

Bile kite da lepas pemeriksaan, kite masuk ke dalam bangunan. First2 blur gak bangunan yg mane satu, sbb tetiber je kite kluar dari port pemeriksaan tersebut, bapak giler besar kawasan bangunan diorg. Ferr pun dengan konfidennyer menuju ke hadapan, mendaki tangga menuju ke kawasan yang ala2 White House cenggitu. Masuk2 je bangunan tu terasa cam ade malaikat lalu uols.. sunyi sepi jer. Ahaks! Masuk ke dalam bangunan dengan penuh konfiden, klu tak tau arah tuju dalam tu, tanya ada abam polis dlm tu ckp kat die kite nak buat visa.

Then kite masuk plak ke dalam satu bilik. Dalam tu ade la beberapa org yg da lepas awal masuk ke dalam tadi trmasuk seorang abam pengaturcara cenggitu. Die check passport kite, suh kite beratur untuk mengambil angka giliran. Yg keje kat kaunter angka giliran tu ade dua auntie berbangsa India, dan sorg lelaki kokosen(mat salleh) and perempuan kokosen gak. Ferr dpt yg perempuan kokosen tu. Very nice. Die greet baik punyer. Ferr tgk yg tga staff lagi tu diam jer. Tp yg perempuan kokosen ni nmpak cam friendly gitchew.

Pas da amek nombor, kite ke bilik sebelah. Tunggu diorg panggil masuk bilik tadi untuk interview. So Ferr tgu la lebeh kurg 20 minit camtu, baru diorg panggil masuk bilik tadi. Turn da nak sampai. Mmg x lama tunggu turn Ferr nak interview aritu. Baru je duduk x smpai 15 minit, Ka-Ching! Nombor Ferr da dipanggil ke kaunter 7 klu x silap. Ade abam kokosen sedang menanti dalam mid 30s. Dpt kokosen lagi. Kaunter ade lebeh kurg 4 klu x silap. Yg Ferr prasan ade auntie Cina jaga kaunter interview sbelah abam kokosen tu.

Smpai je bertemu abam tu, Ferr disapa friendly. Gitewww... Berikut adalah perbualan kitorg yg abe ingat2 lupa tapi xde la tokok tambah mane2 part uols!

Abam Kokosen : Where are you going in the United States?
Abam Ferr : I'm going to Las Vegas.
Abam Kokosen : For what purpose?
Abam Ferr : I want to watch Britney Spears concert over there.
Abam Kokosen : May I see your bank statement please...
Abam Ferr : Here you go.. (smbil pass bank statement iols)

Ade la a few things lagi kitorang smbang blah3.. xkan nak citer detailkan.. hahahaha. Abes je temu duga... die ckp "Let me be the first to congratulate you cuz your VISA has been approved. Yo may go now." Ferr plak blur2 cenggitu. Sebab die x kasi balik passport. Bru Ferr tringat pastu ade dlm blog lain tulis klu die x kasi balik maknenyer kite dpt. So Ferr pun kluar dr situ, abam aturcara tu plak ckp kat Ferr diorg akan send ke umah klu Ferr da wat pilihan cenggitu. Syukurrr....

Ferr settle jam 9 pagi. Cepat kan? Waktu Ferr kluar dr bangunan tu, Ferr tgk ramai gak kena reject. And korg cannot imagine time kul 9 pagi tu pun ramai giler beratur kat luar belum masuk2 lagi. Alhamdulillah, syukur semuanya dipermudahkan untuk Ferr. A little tips untuk uols, pakai smart2, be confident, friendly bile kite attend visa interview ni sbb diorg rasanya tgk personaliti diri sebenarnyer.

Itu saja untuk kali ini. La ni skrg Ferr busy get ready untuk mempersiapkan diri ke US. Ape2 nnt Ferr update blog ni lagi. Salam smua.

Tadaa!!! Cepat je sampai hiks!

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Perhentian Kecil, Terengganu

I'm a kind of guy who love to travel overseas the most. But a vacation recently at Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia totally change my point of view nowadays! Here how the story goes.

Talking to the sea most of the time and listening to the whispers of mother nature - this is how I describe a perfect vacation. While the sizzling heat of the normal day in Malaysia called for a cool dip in the sea - about time - on September 2016, I plan a trip to Pulau Perhentian, Terengganu. The experience turned out to be one that I will never forget. Malaysia really is truly Asia!

“Feels like heaven indeed”

I started the journey with my brother by taking a bus from Ipoh heading to Jerteh Bus Station. Terengganu is not really a strange place for me, as I already visited their island so many times - Pulau Redang and Pulau Kapas. I love the island but I love Bali, Indonesia more. Still, I'm so excited to witness the beauty of Pulau Perhentian because that was my very first time going ther…

It's Vegas Baby! Short Trip To Las Vegas - Part 1

Hi, lama x menulis jenguk2 blog Ferr. Bukan ape, busy skit lately. Baru je pulang dari Las Vegas, United States. Best experience ever hokeys! Apatah lagi dapat tengok Britney Spears, my queen of pop dari dekat, betul2 dpn mata! Argghhhh!!! Nanti Ferr cerita smuanya kat sini. Of course la Ferr nak share experience skit bercuti kat sana kansss? Walaupun kejap jer, lebih kurg lima hari, tp surely akan stay dalam ingatan sampai bila2. Hehehe.

Ferr pergi US sorg2 je. Brani x? Mula2 cuak gak, tapi still sgt2 excited hokeys waktu nak ke KLIA. Ye la kan.. first time nak ke Amerika.. of course la rasa sronok nak mampuih sbb itula impian Ferr, nak tgk Britney live dpn mata! Syukur Allah tlg hambanya yang lemah dan tak berdaya ni cewahh! Mmg trasa mudah sgt perjalanan Ferr kat sana. Cumanya, penat giler nak kapal terbang lebih kurg sehari ooo transit sana sini. Dari KLIA ke Hong Kong lebih kurg 4 jam, pastu Hong Kong plak tukar flight ke San Fancisco 14 jam yer.... Smpi San Francisco plak, tukar…