Skip to main content

Posts

Showing posts from September, 2015

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 2

Kesinambungan dari part 1... Nak dijadikan citer, Ferr set the date on 11/9/2015, disebabkan tarikh itu sahaja yang paling awal yang available. Tak sangka gak ramai giler ummah nak berjimba kat US kan... Ajenyer kaya raya ummah negaraku... Kihkihkih...

Semua harus di-get readykan k uols, appointment letter, slip bayaran Standard Chartered, DS-160 confirmation page, passport & ic, surat sokongan, bank statement, photo, smua kena ready in case diorg nak ke waktu interview. Siapkan seboleh yang mungkin.

Disebabkan I'm no longer live in Kay Hell, I pun gigihla bertolak dari Ipoh seawal sehari sebelum interview.So Ferr pun bertolak dari Ipoh seawal yang mungkin. Check-in kat area Chow Kit, Grand Continental Hotel je uols sebab area situ dekat pun dekat dengan Jalan Tun Razak, murah pun murah lebih kurang RM200++ jer per night. Klu nak check-in Micasa, hotel yang paling dekat dengan embassy macam bazir je plak kan sbb Ferr ke situ bukannyer nak holiday pun. Kat bawah ni Ferr sertaka…

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 1

Assalamualaikum kepada smua yg duk2 jenguk lagi blog Ferr ni walaupun da delete smua entry. Hahaha. I'm back! Dulu tu da ilang mood nak menulis yer.. So, I'm back to open a new chapter for this blog and my life! Nak dijadikan citer, Ferr berpeluang melancong ke Las Vegas, Nevada yang terletak di negara Uncle Sam untuk menyaksikan Konsert Kaka Britney : Piece Of Me pada bulan Oktober ni. Syukur alhamdulillah, rezeki tuhan untuk Ferr yang merupakan peminat fanatik kaka Britney sejak Ferr berumur 8 taun tau! Zaman Baby One More Time, katenyer!

Al-kisahnya, sebelum berlepas ke US, syarat utama yang paling penting untuk kita rakyat Malaysia ni adalah untuk memiliki Visa US. Sangat penting yer.. Entah bila la nak visa free kens... Bukan senang nak apply. Dan bukan senang plak diorang nak approve. Banyak sangat procedure, so kite sebagai rakyat Malaysia yang patuh ni kena la buat banyak koje skit sbelum brpeluang untuk menikmati percutian ke USA. Penat memang penat, tapi hasilnya san…