Skip to main content

Posts

#MYTravelAdventure

#MYTravelAdventure Talking to the sea most of the time and listening to the whispers of mother nature - this is how I describe a perfect vacation. While the sizzling heat of the day called for a cool dip in the sea. So, about time - on September 2016, I plan a trip to Pulau Perhentian, Terengganu. The experience turned out to be one that I will never forget.

“Feels like heaven indeed”

I started the journey with my brother by taking a bus from Ipoh heading to Jerteh Bus Station. Terengganu is not really a stranger for me, as I already visited their island so many times - Pulau Redang and Pulau Kapas. But still, I'm so excited to witness the beauty of Pulau Perhentian because that was my very first time going there! 

 The first thing I remember when I arrived by boat from the jetty to the island is being stunned by the variety of the colors of blue in the ocean!  I couldn't believe how blue the ocean was with so many different shades of blue and bright turquoise. I had never se…
Recent posts

It's Vegas Baby! Short Trip To Las Vegas - Part 1

Hi, lama x menulis jenguk2 blog Ferr. Bukan ape, busy skit lately. Baru je pulang dari Las Vegas, United States. Best experience ever hokeys! Apatah lagi dapat tengok Britney Spears, my queen of pop dari dekat, betul2 dpn mata! Argghhhh!!! Nanti Ferr cerita smuanya kat sini. Of course la Ferr nak share experience skit bercuti kat sana kansss? Walaupun kejap jer, lebih kurg lima hari, tp surely akan stay dalam ingatan sampai bila2. Hehehe.

Ferr pergi US sorg2 je. Brani x? Mula2 cuak gak, tapi still sgt2 excited hokeys waktu nak ke KLIA. Ye la kan.. first time nak ke Amerika.. of course la rasa sronok nak mampuih sbb itula impian Ferr, nak tgk Britney live dpn mata! Syukur Allah tlg hambanya yang lemah dan tak berdaya ni cewahh! Mmg trasa mudah sgt perjalanan Ferr kat sana. Cumanya, penat giler nak kapal terbang lebih kurg sehari ooo transit sana sini. Dari KLIA ke Hong Kong lebih kurg 4 jam, pastu Hong Kong plak tukar flight ke San Fancisco 14 jam yer.... Smpi San Francisco plak, tukar…

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 2

Kesinambungan dari part 1... Nak dijadikan citer, Ferr set the date on 11/9/2015, disebabkan tarikh itu sahaja yang paling awal yang available. Tak sangka gak ramai giler ummah nak berjimba kat US kan... Ajenyer kaya raya ummah negaraku... Kihkihkih...

Semua harus di-get readykan k uols, appointment letter, slip bayaran Standard Chartered, DS-160 confirmation page, passport & ic, surat sokongan, bank statement, photo, smua kena ready in case diorg nak ke waktu interview. Siapkan seboleh yang mungkin.

Disebabkan I'm no longer live in Kay Hell, I pun gigihla bertolak dari Ipoh seawal sehari sebelum interview.So Ferr pun bertolak dari Ipoh seawal yang mungkin. Check-in kat area Chow Kit, Grand Continental Hotel je uols sebab area situ dekat pun dekat dengan Jalan Tun Razak, murah pun murah lebih kurang RM200++ jer per night. Klu nak check-in Micasa, hotel yang paling dekat dengan embassy macam bazir je plak kan sbb Ferr ke situ bukannyer nak holiday pun. Kat bawah ni Ferr sertaka…

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 1

Assalamualaikum kepada smua yg duk2 jenguk lagi blog Ferr ni walaupun da delete smua entry. Hahaha. I'm back! Dulu tu da ilang mood nak menulis yer.. So, I'm back to open a new chapter for this blog and my life! Nak dijadikan citer, Ferr berpeluang melancong ke Las Vegas, Nevada yang terletak di negara Uncle Sam untuk menyaksikan Konsert Kaka Britney : Piece Of Me pada bulan Oktober ni. Syukur alhamdulillah, rezeki tuhan untuk Ferr yang merupakan peminat fanatik kaka Britney sejak Ferr berumur 8 taun tau! Zaman Baby One More Time, katenyer!

Al-kisahnya, sebelum berlepas ke US, syarat utama yang paling penting untuk kita rakyat Malaysia ni adalah untuk memiliki Visa US. Sangat penting yer.. Entah bila la nak visa free kens... Bukan senang nak apply. Dan bukan senang plak diorang nak approve. Banyak sangat procedure, so kite sebagai rakyat Malaysia yang patuh ni kena la buat banyak koje skit sbelum brpeluang untuk menikmati percutian ke USA. Penat memang penat, tapi hasilnya san…