Skip to main content

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 1

Assalamualaikum kepada smua yg duk2 jenguk lagi blog Ferr ni walaupun da delete smua entry. Hahaha. I'm back! Dulu tu da ilang mood nak menulis yer.. So, I'm back to open a new chapter for this blog and my life! Nak dijadikan citer, Ferr berpeluang melancong ke Las Vegas, Nevada yang terletak di negara Uncle Sam untuk menyaksikan Konsert Kaka Britney : Piece Of Me pada bulan Oktober ni. Syukur alhamdulillah, rezeki tuhan untuk Ferr yang merupakan peminat fanatik kaka Britney sejak Ferr berumur 8 taun tau! Zaman Baby One More Time, katenyer!

Al-kisahnya, sebelum berlepas ke US, syarat utama yang paling penting untuk kita rakyat Malaysia ni adalah untuk memiliki Visa US. Sangat penting yer.. Entah bila la nak visa free kens... Bukan senang nak apply. Dan bukan senang plak diorang nak approve. Banyak sangat procedure, so kite sebagai rakyat Malaysia yang patuh ni kena la buat banyak koje skit sbelum brpeluang untuk menikmati percutian ke USA. Penat memang penat, tapi hasilnya sangatla berbaloi. So untuk post pengenalan dalam blog Ferr ni, I'm going to write my experience waktu nak apply US Visa, which happen about last two-three days before. Which is one of a few interesting moment in my life sbb x ramai ade experience nak apply visa US kan. Eh? Jadi berbesarlah hati Ferr arini nak menulis panjang lebar cara2 nak apply US Visa untuk rujukan ummah2 yang fefeeling nak visit US nnt.

Pertama tama, lebeh kurang a few weeks before, Ferr da get ready isi borang dalam US embassy website. Sila rujuk link ni :

http://www.ustraveldocs.com/my 


Baca dlu betul2, pahamkan, klu x paham pepandai la tanya kawan or google translate... baca ape yg related dgn korg la kan.. take ur time.. no rushing.. macam2 benda korg leh pahamkan pasal ape yg korg nak apply dalam link tu. Rujuk gambar bawah.



So bile kite da paham pasal visa ape yg kite perlukan untuk pergi ke US, kite kena isi  borang DS-160 yang sangat rumit. Caranya, kat gambar di atas tu, di ruangan kedua belah kira, bahagian Nonmigrant Visa Application, klik kat link Apply for a Visa tu, then ade link untuk ker borang DS-160. Sila rujuk gambar berikut:

https://ceac.state.gov/genniv/

Korg start by pilih location korg, x kisah la korg lahir kat Ipoh ker, Melaka ker, Jaybee ker, pilih je location Kuala Lumpur dalam tu k. Klu korg nak mula, klik Start An Application. Klu korg da penah isi pastu da save dlm website seblum ni, nk isi balik seblum submit, klik Retrieve An Application. Okey, pasni korg akan isi borang yang sangat2 memeningkan klu x baca betul2 dari mula seperti yg telah Ferr nasihatkan. Rasanya boleh kalah borang income tax tau! Penuh details. Koje mane? Bapak lahir kat mane? Ade famili x korg kat US? Korg kojer ape.. baper hinggit gaji korg... smua kena jawab. X bleh skip2 ok! Oh yer, jgn lupa pick nonmigrant visa type B1/B2 for Bussiness & Tourist! Sila pilih option tu k klu korg just nak pergi bercuti! Klu korg nak g study ke ape ker.. sila rujuk blog lain ahahaha.

I take a few days untuk isi sebab borg ni kena isi dengan extra precation uols.. sbb takut nanti2 kena edit balik ker lepas korg da submit, so naye jer nnt. Sbb borang ni klu da submit rasanya samada x boleh edit da or sgt rumit nak edit. So jgn trgesa2, take ur times to isi, klu x sure jawapan tu betul x.. and make sure korg ingat ID korg and password yer!

Smbil2 isi borg tu, sebelum korg submit, bolehla korg g kedai gambo kat kawasan berdekatan umah korg, ckp kat pakcik tokey kedai tu nak tangkat gambo untuk visa America, sbb visa America punyer standard gambo diorg lain, and background harus putih yer. Macam dalam kes Ferr nak tangkap gambor, pakcik kedai tu guna dinding kedai die jer. Macam PPRT sgt yer kekdahnyer uols dengan caj RM15 hahahaha. Seb baikla menepati kriteria gambo. Respect kat pakcik kedai walaupun ko poyo dan PPRT! Syukur!

Lepas da isi smua, gambor smua ada, da konfiden abes smuanya benar belaka... bru Ferr submit and then proceed to payment for the visa which is uols kena bayar certain amounts menggunakan bank Standard Chartered. Boleh bayar online maupun bank-in kat bank SC yg terdekat. Bayarannyer 160USD yg sekiranya diconvertkan ke RM boleh pitam dibuatnyer skrg ni berikutan nilai matawang kite jatuh giler babeng. Minggu sebelumnya Ferr check RM610, waktu tu just survey je dlu rege sbb tak submit lagi borg so just nak get ready dlu the money, senang. Lepas je Ferr da isi borg, Ferr submit and pastu nak gi bayo, tetiber jadik RM640 waktu Ferr da ready nak bayo! Beza RM30 di situ yer. Skrg pada 14/9 Ferr baru je check tadi, da RM672 da klu ikut website US Embassy! Thanks to Jibby Jajak la sbb x abes2 menyusahkan kite smua. Takziah buat smua yang baru nak apply!

Tadaa! Baru check tadi kat Google 14/9/2015!


So lepas da bayar (process bayaran mudah sajork) kat kaunter, kite balik umah, bukak PC and set time interview yang kite nak dekat laman web ni plak:

https://cgifederal.secure.force.com/?language=English&country=Malaysia


OK! A few tips untuk korg yang nak set appointment interview. Pastikan korang set seawal yang boleh. Sebab ape? Nanti Ferr citerkan pengalaman Ferr interview yang Ferr rasa sangat2 memudahkan segala urusan Ferr dengan berkat tuhan, syukur lagik! So, nantikan part sterusnya for more tips on how to apply visa US!

Comments

Popular posts from this blog

Pulau Perhentian Kecil, Terengganu

I'm a kind of guy who love to travel overseas the most. But a vacation recently at Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia totally change my point of view nowadays! Here how the story goes.

Talking to the sea most of the time and listening to the whispers of mother nature - this is how I describe a perfect vacation. While the sizzling heat of the normal day in Malaysia called for a cool dip in the sea - about time - on September 2016, I plan a trip to Pulau Perhentian, Terengganu. The experience turned out to be one that I will never forget. Malaysia really is truly Asia!

“Feels like heaven indeed”

I started the journey with my brother by taking a bus from Ipoh heading to Jerteh Bus Station. Terengganu is not really a strange place for me, as I already visited their island so many times - Pulau Redang and Pulau Kapas. I love the island but I love Bali, Indonesia more. Still, I'm so excited to witness the beauty of Pulau Perhentian because that was my very first time going ther…

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 2

Kesinambungan dari part 1... Nak dijadikan citer, Ferr set the date on 11/9/2015, disebabkan tarikh itu sahaja yang paling awal yang available. Tak sangka gak ramai giler ummah nak berjimba kat US kan... Ajenyer kaya raya ummah negaraku... Kihkihkih...

Semua harus di-get readykan k uols, appointment letter, slip bayaran Standard Chartered, DS-160 confirmation page, passport & ic, surat sokongan, bank statement, photo, smua kena ready in case diorg nak ke waktu interview. Siapkan seboleh yang mungkin.

Disebabkan I'm no longer live in Kay Hell, I pun gigihla bertolak dari Ipoh seawal sehari sebelum interview.So Ferr pun bertolak dari Ipoh seawal yang mungkin. Check-in kat area Chow Kit, Grand Continental Hotel je uols sebab area situ dekat pun dekat dengan Jalan Tun Razak, murah pun murah lebih kurang RM200++ jer per night. Klu nak check-in Micasa, hotel yang paling dekat dengan embassy macam bazir je plak kan sbb Ferr ke situ bukannyer nak holiday pun. Kat bawah ni Ferr sertaka…

It's Vegas Baby! Short Trip To Las Vegas - Part 1

Hi, lama x menulis jenguk2 blog Ferr. Bukan ape, busy skit lately. Baru je pulang dari Las Vegas, United States. Best experience ever hokeys! Apatah lagi dapat tengok Britney Spears, my queen of pop dari dekat, betul2 dpn mata! Argghhhh!!! Nanti Ferr cerita smuanya kat sini. Of course la Ferr nak share experience skit bercuti kat sana kansss? Walaupun kejap jer, lebih kurg lima hari, tp surely akan stay dalam ingatan sampai bila2. Hehehe.

Ferr pergi US sorg2 je. Brani x? Mula2 cuak gak, tapi still sgt2 excited hokeys waktu nak ke KLIA. Ye la kan.. first time nak ke Amerika.. of course la rasa sronok nak mampuih sbb itula impian Ferr, nak tgk Britney live dpn mata! Syukur Allah tlg hambanya yang lemah dan tak berdaya ni cewahh! Mmg trasa mudah sgt perjalanan Ferr kat sana. Cumanya, penat giler nak kapal terbang lebih kurg sehari ooo transit sana sini. Dari KLIA ke Hong Kong lebih kurg 4 jam, pastu Hong Kong plak tukar flight ke San Fancisco 14 jam yer.... Smpi San Francisco plak, tukar…