Skip to main content

Pulau Perhentian Kecil, Terengganu

I'm a kind of guy who love to travel overseas the most. But a vacation recently at Pulau Perhentian, Terengganu, Malaysia totally change my point of view nowadays! Here how the story goes.

Talking to the sea most of the time and listening to the whispers of mother nature - this is how I describe a perfect vacation. While the sizzling heat of the normal day in Malaysia called for a cool dip in the sea - about time - on September 2016, I plan a trip to Pulau Perhentian, Terengganu. The experience turned out to be one that I will never forget. Malaysia really is truly Asia!


“Feels like heaven indeed”


I started the journey with my brother by taking a bus from Ipoh heading to Jerteh Bus Station. Terengganu is not really a strange place for me, as I already visited their island so many times - Pulau Redang and Pulau Kapas. I love the island but I love Bali, Indonesia more. Still, I'm so excited to witness the beauty of Pulau Perhentian because that was my very first time going there!




The first thing I remember when I arrived by boat from the jetty to the island is being stunned by the variety of the colors of blue in the ocean! I couldn't believe how blue the ocean was with so many different shades of blue and bright turquoise. I had never seen anything like that in my life!




I am still very much enamoured with the wonderful view of Pulau Perhentian. It really is absolutely stunning. The sun's rays peacefully float, resting on the warm waters.  The sand that was cold and fine. Seagulls were fighting for the same fishes. Feels like heaven on earth!

Definitely will going back to this island! Surely I can't wait to explore so many other places in Malaysia!


Comments

Popular posts from this blog

Pengalaman Apply US Visa Warga Malaysia Part 2

Kesinambungan dari part 1... Nak dijadikan citer, Ferr set the date on 11/9/2015, disebabkan tarikh itu sahaja yang paling awal yang available. Tak sangka gak ramai giler ummah nak berjimba kat US kan... Ajenyer kaya raya ummah negaraku... Kihkihkih...

Semua harus di-get readykan k uols, appointment letter, slip bayaran Standard Chartered, DS-160 confirmation page, passport & ic, surat sokongan, bank statement, photo, smua kena ready in case diorg nak ke waktu interview. Siapkan seboleh yang mungkin.

Disebabkan I'm no longer live in Kay Hell, I pun gigihla bertolak dari Ipoh seawal sehari sebelum interview.So Ferr pun bertolak dari Ipoh seawal yang mungkin. Check-in kat area Chow Kit, Grand Continental Hotel je uols sebab area situ dekat pun dekat dengan Jalan Tun Razak, murah pun murah lebih kurang RM200++ jer per night. Klu nak check-in Micasa, hotel yang paling dekat dengan embassy macam bazir je plak kan sbb Ferr ke situ bukannyer nak holiday pun. Kat bawah ni Ferr sertaka…

It's Vegas Baby! Short Trip To Las Vegas - Part 1

Hi, lama x menulis jenguk2 blog Ferr. Bukan ape, busy skit lately. Baru je pulang dari Las Vegas, United States. Best experience ever hokeys! Apatah lagi dapat tengok Britney Spears, my queen of pop dari dekat, betul2 dpn mata! Argghhhh!!! Nanti Ferr cerita smuanya kat sini. Of course la Ferr nak share experience skit bercuti kat sana kansss? Walaupun kejap jer, lebih kurg lima hari, tp surely akan stay dalam ingatan sampai bila2. Hehehe.

Ferr pergi US sorg2 je. Brani x? Mula2 cuak gak, tapi still sgt2 excited hokeys waktu nak ke KLIA. Ye la kan.. first time nak ke Amerika.. of course la rasa sronok nak mampuih sbb itula impian Ferr, nak tgk Britney live dpn mata! Syukur Allah tlg hambanya yang lemah dan tak berdaya ni cewahh! Mmg trasa mudah sgt perjalanan Ferr kat sana. Cumanya, penat giler nak kapal terbang lebih kurg sehari ooo transit sana sini. Dari KLIA ke Hong Kong lebih kurg 4 jam, pastu Hong Kong plak tukar flight ke San Fancisco 14 jam yer.... Smpi San Francisco plak, tukar…